Nacionalne manjine, nacionalno bogatstvo – IV serijal

Nacionalne manjine, nacionalno bogatstvo – IV serijal

Like
503
0
utorak, 06 decembar 2016
BANKER PROMO

Ovo je prva emisija IV serijala “Nacionalne manjine – nacionalno bogatstvo”, projekta koji podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Naš današnji sagovornik je Generalni konzul Republike Bugarske u Nišu, prof. dr. Edvin Sugarev.

Gospodine Sugarev kako vidite prekograničnu saradnju Srbije i Bugarske u poslednjih godinu dana od kada ste Generalni konzul?

  • Ja lično smatram da se prekogranična saradnja odvija odlično i to u dva pravca. Prvi je saradnja izmedju pograničnih opština dve države, a drugi je pomoć koju Ministartvo spoljnih poslova pruža za projekte koji su povezani sa bugarskom nacionalnom manjinom. Za ovogodišnje projekte je važno da su oni u mnogo većem broju nego prošle godine kada ih je bilo samo četiri, a ove godine ih je jedanaest i juče su potpisani u Generalnom konzulatu u Nišu. To su projekti iz oblasti obrazovanja i kulture sa različitim društvenim pitanjima. Projetki se realizuju od strane nevladinih organizacija u kojima su uglavnom pripadnici bugarske nacionalne manjine. Što se tiče IPP programa, to je jedan dugoročni program prekogranične saradnje gde su iznosi mnogo veći a samim tim i projekti. Stalno se konkuriše za te projekte, bilo ih je veoma mnogo krajem prošle godine, preko 300  od kojih je 17 projekata odobreno u vrednosti  od nekolika miliona evra.

 S obzirom na put Srbije ka Evropskoj Uniji, kako Vam ta saradnja izgleda u budućnosti?

  • Stav Bugarske je takav da ona podržava Srbiju na njenom putu ka članstvu u Evropskoj Uniji, jer je za nas važno da u ovom regionu imamo stabilnu osnovu za saradnju i da garantujeo bezbednost što u ovom trenutku nije za potcenjivanje. Možemo da prenesemo svoje iskustvo srpskoj braći i da im pomognemo da ne prave iste greške kao i mi na tom putu. To je za nas veoma važno! Što znači da smo otvoreni za svaki vid saradnje, ne postavljamo nikakve uslove za tu pomoć, jednostavno smatramo da treba da napravimo sve što je u našoj mogućnosti da Srbija što pre postane članica Evropske Unije

I za kraj nam gospodine Sugarev recite kakav je položaj bugarske nacionalne manjine u Srbiji?

  • Bugarska nacionalna manjina u Srbiji na našu sreću ima na raspolaganju zakonska rešenja koja su na veoma visokom nivou, nivou razvijenih evropskih država. U tom smislu Srbija nema propuste u Ustavu i u zakonima koji se tiču prava nacionalnih manjina, ali postoje propusti u realizaciji i to su jedine naše primedbe povezane sa pravima nacionalnih manjina u oblasti obrazovanja ali na sreću i tu konačno postoji napredak! Npr. sada po prvi put posle 1990. godine imamo udžbenike na maternjem jeziku. Razume se, postoje i druge stvari koje su problematične, najviše u oblasti ekonomskih uslova u kojima žive pripadnici manjine, pošto je to ekonomski najnerazvijeniji deo Srbije. U tom smilslu država Bugarska se trudi da stimuliše investitore koji bi mogli da dođu tu da investiraju i tako poprave situaciju. Za sada imamo izvesni uspeh ali treba ulagati još napora u tom pravcu. 

share
Glavni meni
×
Meni