Novi život Filipovića nakon posete Nutritivnom centru Poliklinike Dr Nikolić

Kako neke male, a zdrave promene u načinu ishrane mogu da umnogome poboljšaju kvalitet života najbolje pokazuju Filipovići, Sonja i Danilo. Kako je došlo do toga da se sa ishrane na koju smo navikli prebace na hrono, najpre nam je objasnila Sonja.

Slučajno mi je do ruku došao onaj priručnik o hrono ishrani Ane Gifing. To je jedna od retkih tih takvih knjižica koja me je zainteresovala i privukla. Već na prvim stranicama sam primetila da je sve to zaista ima smisla, bilo mi je iz prve jasno šta se događa sa mojim organizmom, kako funkioniše, kako reaguje na hranu, kako je razlaže, vari… Shvatila sam da mi je zapravo potrebno da naučim da se hranim. Imala sam tada neke blage mučnine posle obroka, onaj nedostatak energije kada napunite stomak pa biste samo da legnete. Ja sam se inače i ranije trudila da se hranim zdravo, verovala sam da se hranim zdravo. Uprkos tome dolazilo je do tih mučnina, pa sam shvatila da upravo zbog toga čak počinjem i da preskačem obroke, da bih to izbegla.

I baš u to neko vreme čula sam reklamu na radiju za popuste u Nutritivnom centru Poliklinike Dr Nikolić, nisam ni znala da u Nišu ima toga. Nije slučajno što se to desilo u isto vreme.

Strategija mi je bila, da ne bih išla sama, da nagovorim i supruga da ode sa mnom. I on je u početku bio jako skeptičan prema svemu tome, teško prihvata promene u ishrani. Međutim, pristao je, zajedno smo otišli na taj pregled i tada smo shvatili koliko u suštini malo znamo o tome šta znači pravilno se hraniti, šta znači zdrava ishrana.

I šta je pokazao test, šta su ti prvo zabranili?

-Mleko, to mi je oduvek bio neizostavni deo dana. Naravno, po hrono načelima slatko mleko se smatra krajnje nezdravom hranom.

I, kada si ga izbacila, da li si odmah primetila boljitak?

-Jesam. Ja sam u to vreme imala problema sa licem, sa aknama koje nisu bile pubertetske, i nije mogao da se nađe razlog zašto su se one pojavile. Kako sam prestala da pijem mleko, prvo mi se koža očistila, a onda su se i problemi sa probavom sveli na minimum.

Da li je bilo još nekih finih poboljšanja?

-Moram da napomenem da smo mi od starta poštovali principe hrono ishrane i rezultate testa na intoleranciju. Razlika je jako primetna. Mi imamo dvoje male dece, radimo, naš tempo života je zaista bez predaha. Aktivni smo po čitav dan i nemamo one neophodne popodnevne dremke i relaksacije. Ali, sada to možemo da izdržimo. Da se razumemo, dolazi do pada energije i do umora, to je normalno, ali to nema te razmere kao što je nekada imalo. Oseća se razlika kada se organizam ne preopterećuje namirnicama koje su loše ili se jedu u pogrešno vreme, kada ne mogu da se vare. Kod hrono ishrane je ta matematika prilično jasna. U određeno doba dana ti nemaš određene enzime u organizmu koji mogu da svare određenu hranu i to je jasno. Kada se vodiš time, sve funkcioniše kako treba.

Samo treba da se shvati da hrono ishrana nije dijeta, to je način života.

-Ljudi vole da pričaju sa nama, da čuju naša iskustva. Svako ima neki problem. Da li je to problem sa kožom, sa probavom, sa kvalitetom života, svako uviđa da negde nešto škripi. Kada je u pitanju hrono ishrana tu postoje mnoge zablude. Ljudi je smatraju skupom, da im treba puno vremena za to. Kada smo prvi put prešli na hrono ishranu jeste bilo malo nezgodno, ti sada treba da vodiš računa, da spremiš, da imaš redovne obroke… Ali nakon kraćeg vremena sve to što se pravi, počev od hrono hleba pa nadalje, postaje jako jednostavno, hrana je neverovatno ukusna, inspiriše, jer možeš da budeš kreativan kada sve to praviš. Ne treba puno vremena i zaista ne treba puno para. Jednostavno treba ući u štos sa tim kombinovanjem namirnica i onda ima prostora da se prave mnoga fina i ukusna jela koja uopšte ne zahtevaju toliko novca, a čak zahtevaju i manje vremena nego što je potrebno za pripremu nekog klasičnog jela. Ja mogu da spremim fantastičan ručak i za deset minuta. Hleb takođe, napravim ga za dva minuta pre pečenja. Treba srušiti te zablude i smatram da je hrono ishrana zapravo povratak na onaj starinski način ishrane. Jednostavno je i namirnice su  jednostavne i zdrave, bez aditiva, osnovna prirodna hrana.

A šta kaže suprug Danilo, da li je u startu bilo teško prebaciti se na nov režim ishrane, da li je bilo varanja u stilu ma samo još jednom, neće da mi škodi?

-Ne, mi smo odmah presekli. Znaš, ja sam bio dosta gojazan, mnogo mi je značilo da oslabim i nisam hteo da se kockam sa tim da skrenem sa tog kursa. Zbog gojaznosti sam imao i raznorazne zdravstvene probleme. I uspeo sam da za 4 meseca oslabim 20 kilograma. Zato sam apsolutno poštovao test intolerancije koji sam odradio u Poliklinici Dr Nikolić. Ranije sam voleo da jedem dosta hleba za svaki obrok, a izbaciti slatkiše mi je bilo najteže. Ali bio sam uporan i četiri meseca sam im odolevao, čak ni voće nisam jeo.

Da li su i prijatelji počeli da te prate?

-Pa zapravo jesu. Mi smo maltene bili promoteri hrono ishrane u krugu prijatelja pa je samo iz našeg kraja bar desetak ljudi otišlo na pregled. Pa i na poslu. Imam prijatelja koji je imao 180 kilograma i zahvaljujući hrono ishrani za nekih 8, 9  meseci spustio se na 90.

A da li su vam se i deca priključila?

Naš mlađi sin ima 3 godine i još uvek je mali, ne može da odoli slatkišima. Ali stariji, koji ima 7, videvši kako se mi hranimo, počeo je da izbegava beli hleb, smanjio je slatkiše, što je neverovatno, ali istinito. Vodili smo i njega na hrono pregled i ispostavilo se da ni njemu ne prijaju stvari koje ne prijaju nama, tako da se porodično držimo svih tih pravila.

Šta bi poručio ostalim ljudima?

-Svako negde ima neki problem. Možda ne sa kilažom, ali sigurno je da se na nekom polju ne oseća dobro, a hrono način ishrane dosta može da popravi kvalitet života.

Najbolja reklama, kako kažu, je preporuka zadovoljnih mušterija, a Sonja i Danilo su očigledno prezadovoljni. Eto, kažu da im je život lepši i lakši. Pa ako želite da takav bude i vaš, uradite i vi test intolerancije na namirnice i potražite savete u vezi hrono ishrane u Nutritivnom centru Poliklinike Dr Nikolić. Pa da i vi dođete da nam ispričate svoju inspirativnu priču.