Zabava i učenje u jednom

Zabava i učenje u jednom

1
586
0
četvrtak, 22 decembar 2016
Kreni i promeni život

Ponekada neke stvari kojima se bavite svakoga dana jednostavno treba pogledati iz drugog ugla, prići im na drugi način i tako ih učiniti atraktivnijim, zanimljivijim, korisnijim i, zašto da ne, isplativijim. To je uradio i Milan Petrović, profesor srpskog jezika, kada je sa svojim timom osmislio aplikaciju ili igricu Vučilo. Kaže da je svakodnevno imao problem da učenici ne znaju pravopis, a sa druge strane dosadno im je na času. Spojili su to što oni vole mobilne telefone sa tim da na neki način kroz igru mogu da nauče pravopis. I tako je nastala aplikacija Vučilo.

Kao što sam rekla, u toj priči nije bio sam.

  • Šta god da radiš u životu potreban ti je tim. Mi smo imali sreće da smo pronašli Aleksandra Ilića koji je pristao da nam napravi celu aplikaciju. Dragan Ignjatović, naš kolega je radio animaciju i grafiku za celu igricu a nas nekoliko profesora, Marijan Mišić, ja i Jelena Dumić bavili smo se primerima i primerom toga u nastavi. Vučilo je besplatna aplikacija, pre 4-5 meseci izbacili smo i android verziju, tako da je možete naći na Google App Store, a od nedavno postoji i verzija za Apple uređaje.

Milane, kako ste došli do sredstava za sve ovo?

  • U suštini ova ideja je nešto o čemu ne bismo mogli ni da sanjamo da nismo imali podršku Superste programa. To je program koji sprovodi Erste banka koja nas je podržala, ne samo sa 500 hiljada dinara granta koji smo dobili, nego i sa ogromnom mentorskom podrškom koja i dan danas radi sa našom organizacijom, tako da mi i dalje sanjamo velike snove i pravimo nova, inovativna rešenja za obrazovanje. Za nas je bio veliki izazov da se registrujemo kao nevladina organizacija, tu je dosta papirologije i veliki broj problema, ali iskusni ljudi iz Superste tima i njihovi saradnici iz građanskih inicijativa održali su nam nekoliko seminara, tako da smo to prošli koliko god je moguće proći glatko u Srbiji.

Ti si probao i uspeo pa sada možeš da daš savet onima koji bi tek da se osmele i pokušaju.

  • Ono što bih ja savetovao slušaocima Banker radija jeste da veruju u ideju koju imaju. Postoji veliki broj donatora koji su spremni da daju novac za dobro osmišljen projekat i za neku ideju koja je inovativna. Naravno, treba pratiti sajt superste.net na kojem ćete videti dva konkursa, jedan Centrifuga za grupe i Superste Klub koji je za pojedince. Ali postoje i drugi donatori, od grada, preko fondacija, stranih organzacija do ambasada različitih država koje željno očekuju da mi smislimo nešto novo, zanimljivo i kreativno i preuzmemo odgovornost za to da se neke stvari u našem društvu promene.

Eto kako dobra ideja može da se razvije, pa zašto ne biste pokušali i vi? A ja moram da priznam da sam odmah skinula aplikaciju i pošto je pravopis nešto što je podložno promenama, sve ovo dobro dođe da sami sebe testirate. Ima već preko deset hiljada skinutih aplikacija sa jako visokom prosečnom ocenom, pa je isprobajte i vi.

A u međuvremenu potražite i dodatnu isnpiraciju među starijim izdanjima našeg serijala „Kreni i promeni život“ koje možete naći na sajtu radiobanker.com.

Projekat „Kreni i promeni život“ podržala Uprava za kulturu – Grad Niš

share
Glavni meni
×
Meni