Nematerijalna pomoć Centra za žensko preduzetništvo "Teodora"

I danas razgovaramo sa Majom Đorđević, sekretarkom Centra za žensko preduzetništvo Teodora, jer imamo još nekoliko pitanja, a odogovri mogu mnogo da pomognu Nišlijkama koje se odluče da započnu sopstveni biznis. Recite mi da li naše dame kod vas mogu dobiti i stručnu pomoć tipa da li se organizuju neke edukacije, seminari, radionice, ili nešto slično tome?

  • Unazad desetak godina mi radimo na realizaciji projekata, najčesće su oni finansirani od strane evropske unije i dobar procenat tih projekata između ostalog je bio namenjen ženama, ženama u biznisu ili onima koje bi da to počnu. Ne vezano za same projektne aktivnosti mi iz sopstevnih resursa pružamo pomoć ženama bilo da rade, bilo da žele da počnu da rade. U formi organizacije raznih edukacija, radionica u okviru kojih se one mogu više informisati o postupku primera radi registrovana preduzeća, radnje ukoliko se na tu opciju odlučuju, o načinu pisanja, izrada biznis planova. Uopšte sve ono što im je neophodno da počnu da rade, da ne lutaju previše naravno izuzetno je važno i to stalno ponavljamo, žene imaju realnu predstavu o tome čime bi želele da se bave. Najveci problem je kada nam dodju žene koje su najčesće zbog pitanja okružene egzistencije primorane nešto da rade, dođu i pitaju šta mi da radimo. Mi nismo na žalost birali ideje ali smo tu da pomognemo u svakom pogledu sa svojim stručnim resursima onako kako možemo da žene što jednostavnije prođu taj proces.

Maja, recite našim slušateljkama na koju adresu da se obrate ukoliko imaju nekih nedoumica koje im vi možete rešiti

  • Centar za žensko preduzetnistvo Teodora regionalne privredne komore Niš stoji na raspolaganju svim ženama koje su aktivne u biznisu ili bi da počnu da rade, tu smo, zgrada banovine regionalna privredna komora Niš, dobrička 2. Mogu nam se javiti svakog radnog dana, stojimo na raspolaganju ja kao sekretar centra i korigacionog odbora i sve moje kolege koji su tu sa svim našim znanjem i iskustvom. Naravno nismo mi jedina institucijalna podrška, tu je nacionalna služba za zapošljavanje kojoj se svakako treba javiti. Tu je razvojna agencija Srbije koja je nosioc u ovoj godini preduzetništva raznih aktivnosti odnosno fondova koji su bili usmereni ka preduzetništvu generalno odnosno ka ženama u pojedinim linijama specifično. Tu su razne ne vladine organizacije koje takođe kroz realizaciju projekata pružaju podršku ženama koje bi da počnu da rade ili su vec aktivne. Neretko se moze doći i do neke finansijske podrške u svemu tome. Primera radi Eneka svake godine realizuje program pokreni se za posao, koji je izuzetno važan i koji u priličnoj meri pozitivno diskriminiše žene. Sve su dobrodošle i svaka dobra inventivna poslovna ideja je dobrodošla i najčešće nailaze na podršku. Za razliku na situaciju od pre 10 godina sada ima institucija kojima se može obratiti, ima pomoci i nije najveci problem nedostatak novca. Iskustvo pokazuje da se novac može naći ako nista drugo po kreditnim uslovima banaka ukoliko je poslovna ideja dobra vi imate veliki izgled da uspete.

Eto, Centar za žensko preduzetništvo Teodora vas može usmeriti, reći vam kome je najbolje da se obratite u zavisnosti od toga šta vam je najpotrebnije da bi vaša poslovna ideja zaživela, pa ih potražite u zgradi Banovine.