Da je Nišville jazz festival odmah tu iza ćoška dokazuje i prva zvanična pres konferencija koja je održana danas. Skoro da je sve spremno za još jedno izdanje festivala koji će da se “prostre” na 20 scena i imaće 250 programa u kojima će učestvovati 1000 izvođača. Još jedan nišvilovski rekord, što bi rekao direktor festivala Ivan Blagojević, možda je i vreme da se na tom rekordu zaustave.

Šta nas sve čeka, i nas publiku, ali i muzičare, ove godine?

Novina je to što se organizuje Showcase, iliti predstavljanje srpskih džez bendova stranim menadžerima, muzičarima, agentima, direktorima svetskih džez festivala… Pa da bi prodao proizvod, moraš nekako da ga izreklamiraš, zar ne? A ovo je najbolji način, ko zna kakvi dogovori tu mogu da padnu. Možda baš neki mladi džez bend iz Niša obiđe svet zahvaljujući tome što se predstavio na Nišvilu. To će se održavati svakoga dana, tokom trajanja festivala, u Oficirskom domu, od 16 do 18 sati.

Još jedna novina je i književni deo festivala, Jazzbook session i, kako kaže direktor Blagojević, puštaće se ploče i pričaće se o vezi džeza i književnosti. Taj deo programa će trajati dva dana.

Naravno, tu je i Hamam sa koncertima koji će se održavati tu ispred, a zbog problema sa strujom još uvek tu nije otvoren Jazz muzej, ali kako su stvari krenule sa mrtve tačke, možda se i to desi za par nedelja.

Mnogo novina ove godine, a još jedna od njih je i ta da će Air stage jedne večeri festivala biti rezervisan za kantri zvuke, pa će još i da se organizuje tradicionalno američko roštiljanje ispred bine. Protiv roštilja mi nemamo baš ništa. To bi moglo da postane i tradicija, jer i jeste u planu bratimljenje sa Nešvilom u Americi i razmena etno džez izvođača, to jest naši tamo a njihovi ovamo na nastupe, ali to je još uvek u fazi planova.

To su noviteti koji su danas predstavljeni, a o svemu ostalom imaćete prilike i da čitate na našem sajtu i da slušate u programu Banker radija.