Da li Nišlije aktivno traže posao i da li su spremne da se dodatno edukuju

Da li Nišlije aktivno traže posao i da li su spremne da se dodatno edukuju

Like
279
0
utorak, 18 oktobar 2016
Kreni i promeni život

Kada neko ima mnogo zanimljivih i korisnih stvari da nam ispriča, sasvim je razumljivo što želimo da nastavimo razgovor sa Zoranom Markovićem iz Regionalne privredne komore Niš i potražimo odgovor na pitanje da li su Nišlije aktivne kada je u pitanju traženje posla.

Pa, ne mogu sada u globalu dati jednu takvu izjavu, bilo je i jednih i drugih situacija. Ono što svakako mogu reći je da su svi oni koji su se obratili i Komori i drugim institucijama za pomoć  su svakako bolje prošli od onih koji se nisu obratili. Postoji, nažalost, ta neka naša karakteristika neaktivnosti u tom smislu, u celom našem regionu i dalje je prisutan u nekom većem procentu taj neki vid čekanja za posao. To je ono što se definitivno mora promeniti. Regionalna privredna komora i sve druge institucije dugi niz godina sarađuju sa mnogo brojnim uspešnim partnerima iz regiona, iz Evrope i sveta i jednostavno smo iz njihovih iskustava mi sami promenili način našeg rada. Analogno tome, potrebno je da i nezaposleni ljudi promene svoj način rada. Nije dovoljno samo se prijaviti Nacionalnoj službi za zapošljavanje kao jednom državnom istrumentu koji pomaže u svemu tome. Mogu dobiti mnoge druge pomoći i od Nacionalne službe za zapošljavanje, i od lokalnih i drugih institucija lokalne samouprave koji se bave ovom problematikom. I od Komore, i od mnogih nevladinih organizacija koje se bave sličnom problematikom. Pomoć postoji, e sada da li će je neko iskoristiti ili ne uglavnom je individualno, tako da je ono što je moj savet svakako za sve nezaposlene da budu mnogo aktivniji, da prate sve dostupne kanale komunikacije svih institucija, sve medijske kanale, i Banker radio, i da dobiju te informacije koje im sigurno mogu pomoći u tom procesu.

A gde je ta konstantna aktivnost, tu je i konstantna edukacija. Stalno se nešto novo dešava, stalno nešto novo treba da se uči, a tu i Regionalna privredna komora može dosta da pomogne?

Da, to je svakako jedan od naših glavnih načina pomoći svim privrednim subjektima a i onima koji još uvek nisu registrovani kao privredni subjekti. Privredna komora može da pomogne i u onom savetodavnom delu pre osnivanja određene poslovne organizacije. Koji je to način organizovanja, kako napraviti dobar biznis plan, koji su to koraci u registrovanju privatne firme, tako da je komora definitivno mesto gde mogu dobiti takve informacije , a postoji i još institucija gde mogu dobiti takve informacije. Osim toga, Privredna komora je u proteklih nekoliko godina organizovala zaista veliki broj edukacija koje su bile usmerene upravo ka privrednim subjektima. Dakle, bilo da se  radi o nekim klasičnim edukacijama kao što su unapređenje menadžerskih veština, kao što je elektronsko poslovanje, korišćenje engleskog jezika kao primarnog i dominantnog stranog jezika u poslovanju sa stranim tržištima, pa sve do edukacija u vezi sa konkretnim sertifikatima za određene grane privrede. Komora je bila ta koja je ne samo prepoznala takvu potrebu, već je dobijala i zahteve samih privrednika da su im potrebne takve edukacije, tako da je to još jedan od oblika pomoći koju Komora pruža kao svoju uslugu ka privrednim subjektima.

U narednim emisijama saznaćemo od gospodina Markovića kako može pomoći nekome da plasira svoje proizvode, u zemlji i inostranstvu, šta je sve za to potrebno, kao i pitanje sertifikata i standardizacije. 

share
Glavni meni
×
Meni