Karavan igre kreće iz Niša

Karavan igre kreće iz Niša

Like
369
0
sreda, 06 septembar 2017
BANKER OBJEKTIV

06.09.2017. – Niš je danas ugostio Aju Jung, nekadašnju balerinu, a sadašnju direktorku Beogradskog Festivala igre i inicijatorku projekta Karavan igre koji će obići 15 gradova u unutrašnjosti Srbije, a sve kreće od Niša 22. septembra. Tri dana, koliko će Karavan biti u našem gradu, sigurno neće biti dovoljno da sve Nišlije željne baleta i savremene igre dovoljno uživaju, ali pošto ionako retko imamo prilike da gledamo baletske predstave, iskoristićemo svaki trenutak.

Kompletan program održava se u Narodnom pozorištu i, što je i jedan od ciljeva ovog projekta, Nacionalna fondacija za umetničku igru imaće prilike da otkrije kakvo je interesovanje publike, kakve mogućnosti pružaju sale van Beograda, pa će imati jasniju sliku na koje sve načine može i treba da se decentralizuje kultura. Baš kao što je Aja Jung i rekla: „Ako počnemo danas da ulažemo u kvalitetne umetničke programe koji su u duhu vremena, posebno one koji uključuju nove generacije za koje pozorišta, galerije i muzeji moraju biti podjednako zanimljivi kao film i video igrice, onda ćemo istinski vidljive rezultate verovatno dobiti za desetak godina“.

Pokrovitelj ovog projekta je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, koja je ovom prilikom istakla da je glavni razlog iseljavanja mladih iz manjih sredina u veće gradove, pored ekonomskog, upravo nedostatak kulturnih sadržaja. „Zato je decentralizacija kulture od izuzetne važnosti za Vladu Republike Srbije. Kultura i kreativne industrije imaju ogroman potencijal i za ekonomski razvoj, zapošljavanje i promociju Srbije u svetu“.

Ostaje da sačekamo i zvanični početak Karavana igre i da se nadamo da ćemo pokazati da se kod nas te kulturne stvari zaista dobro „primaju“ i da zaslužujemo da ih bude sve više.

FOTO: Dimitrije Nikolić

share
Glavni meni
×
Meni