My green way – proizvodnja prirodne kozmetike

My green way – proizvodnja prirodne kozmetike

2
700
0
utorak, 27 decembar 2016
Kreni i promeni život

Naša današnja sagovornica odabrala je, rekao bi neko, pravu profesiju za ženu – proizvodi prirodnu kozmetiku. Kompanija My Green Way koju vodi Gorana Jovanović Pešić osvajala je i nagrade, kao na primer nagradu za najbolju inovaciju u oblasti medicine na takmičenju za Najbolju tehnološku inovaciju 2014. godine. Gorana, zašto ste odlučili da se baš time bavite?

  • Ono što me je navelo da započnem proizvodnju prirodne kozmetike je činjenica da većina proizvoda za negu kože na tržištu sadrži velike količine štetnih hemijskih supstanci. Interesantan je podatak da proizvodi za ličnu negu kože koje svaka žena koristi skoro svakog dana sadrže oko 168 hemijskih supstanci, među kojima su i mineralna ulja, na primer, koja se nalaze na listi kancerogenih supstanci. Zato sam htela da napravim proizvode koji nemaju štetno dejstvo ni po čovekovo zdravlje, ni po životnu sredinu, a pružaju vrhunsku negu. Takođe još jedan od razloga zašto sam započela svoju proizvodnju jeste jer sam htela da se oduprem lošim stranama globalizacije koja, zapravo, degradira domaću proizvodnju. To ujedno i vidim kao najveću prepreku u svom daljem poslovanju.

Kako je sve počelo i da li ste imali sopstvena sredstva ili ste se obratili nekome za pomoć?

  • Pošto je to radnja za proizvodnju prirodne kozmetike bilo je potrebno da se obezbede adekvatni uslovi. Imala sam prostor i neka sopstvena sredstva, za početak proizvodnje, sirovine, neke osnovne mašine. Pošto je to ručna proizvodnja nisu bila potrebna neka velika ulaganja što se tiče mašina. Međutim, kasnije kako se proizvodnja širila, izašla nam je u susret ENECA koja daje pomoć u opremi, oni su nam dosta pomogli. Ono što mogu da poručim i mladim preduzetnicima je da danas imaju i druge mogućnosti jer postoji veliki broj konkursa gde startapovi mogu, ukoliko budu izabrani, i da predstave svoje ideje investitorima.

Dobro, krenuli ste sami, sopstvenim novcem, a kada je bilo potrebno da se proširi posao ko je pomogao?

  • Mi smo želeli da proširimo proizvodnju, prijavili smo se na ENECA-in konkurs, na projekat je bio izabran. Oni su nam u tom trenutku kupili tu opremu koja nam je bila potrebna za proširenje proizvodnje. Pored toga što daju takvu vrstu pomoći pomažu i savetima. Svaki put kada imamo neke konkurse gde je potrebno neko dodatno znanje uvek možemo da računamo na njih.

I koji sada savet možete dati mladim preduzetnicima koji bi da se i sami upuste u nešto slično?

  • Moraju da budu spremni na to da će biti mnogo padova, ali moraju da nastave da se bore i na kraju će im se isplatiti sav uloženi trud, vreme i novac.

Eto, mnogo je sjajnih zanimanja koja možete odabrati, kao što je gospođa Gorana i dokazala, a mi žene smo joj posebno zahvalne na tome što je odlučila da brine i o nama. Šta sve proizvodi My Green Way svakako možete pogledati na njihovom sajtu.

A šta ste sve propustili kada je u pitanju serijal „Kreni i promeni život“ pogledajte na našem sajtu, radiobanker.rs

Projekat „Kreni i promeni život“ podržala Uprava za kulturu – Grad Niš

share
Glavni meni
×
Meni