Ekološku svest naših građana jedino možemo probuditi ličnim primerom. Zato smo to i uradili, ponovo, organizovali drugi Trash Challenge Niš i pokušali da, uz pomoć naših prijatelja, pošaljemo pravu poruku – da nije teško voditi računa o svojoj okolini.

Na naš ovogodišnji izazov odgovorili su zaposleni u kompanijama Philip Morris Operations, Yumis Niš, Milk House Niš, Resor IKO, Jola Europe, Better Collective, E- reciklaža, uz pomoć Javno komunalnog preduzeća Mediana.

7 kompanija, 7 lokacija, 200 učesnika i preko 300 punih džakova smeća, plus neverovatne količine nameštaja, keramike, bele tehnike, odeće i obuće i svega što nije moglo da stane u džakove.

Prosto bude čoveku čudno koliko se neki ljudi namuče da sve to bace u prirodu, a toliko je jednostavnije pozvati komunalce da to pokupe. Da li znate da je ta usluga besplatna, od maja do novembra, i ove godine?

Ono što nam uvek bude najdraže je kada učesnici Trash Challenge-a dovedu i svoju decu. Na praktičnom primeru klinci nauče koliko je lepo kada je priroda čista, a koliko je ružno bacati smeće gde mu mesto nije, svuda okolo. Neka oni budu ti koji će, ako je potrebno, da opominju starije. Kada čujemo šta dečica misle o prljanju sa jedne i čistoći sa druge strane, čini nam se da za planetu ipak ima nade. Ponosni smo na to što smo pomogli da mališani postanu pravi mladi ekolozi.

Hvala svima koji su učestvovali, hvala onima koji su nam se usput pridružili, hvala i vama koji niste mogli da dođete, a opet se svakoga dana trudite da nam Niš bude i čistiji i lepši. I nastavite tako, da dokažemo onima koji prljaju da smo odgovorniji, brojniji od njih i da ne odustajemo od cilja da Niš postane i ostane čist.

Ovakve ideje treba da se prošire. Zato slobodno – širi dalje! Niš pripada Nišlijama. Zato očisti svoje dvorište, pa onda i Niš jer Niš je naše dvorište!

BANKER radio – Pravi niški radio

Video: Ivan Mančić (OrlovLet)